TÜRK DEMOKRASİ TARİHİNİN UTANÇ TARİHİ: 27 MAYIS 1960 DARBESİ

27 Mayıs 2024

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Hizmetleri Daire Başkanı Abdülkerim Kaval, üzerinden 64 yıl geçen ve Türk Demokrasi Tarihinde kara bir leke olarak anılan 27 Mayıs 1960 Darbesi’ne ilişkin yayımladığı mesajında, “Türkçe ezan garabetine son verdi diye milletin desteği ile iktidara gelen Adnan Menderes’i darbeyle indirip darağacına gönderdiler” diyerek darbeyi yapanları, destekleyenleri ve hala iyi oldu diyenleri lanetledi.

28.Dönem AK Parti Düzce Milletvekili Aday Adayı olan ve halen Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Hizmetleri Daire Başkanlığı görevini yürüten Abdülkerim Kaval, Anayasa ve TBMM’nin feshedildiği, eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, eski Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile birlikte 15 sanığın idam edildiği, Türk Demokrasi Tarihinde karar bir leke olarak anılan 27 Mayıs 1960 Darbesi’ne ilişkin bir mesaj yayımladı. 

“Bu darbeyi yapanları, destekleyenleri, hala iyi oldu diyenleri lânetliyorum”

Kaval mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Milletimizin adeta nezaket abidesi olan, yolları olmayan Anadolu’da zorlu şartlarda statükoya karşı milleti için her bölgeye gitmeye çalışan, ülke ve millet için zor şartlarda gece gündüz çalışan, geleceğin Türkiye’sinin planlarını yapan müstesna başvekile yapılan bu darbeyi yapanları, destekleyenleri ve hala iyi oldu diyenleri lânetliyorum.

“Türkçe ezan garabetine onun döneminde son verildi”

27 Mayıs Darbesi kara bir gün olarak tarihimize yazıldı. Ege’nin yiğit evladı merhum Adnan Menderes ‘Yeter söz milletin’ diyerek iktidarı devraldıktan sonra memlekete büyük hizmetler verdi. Türkçe ezan garabetine onun döneminde son verildi.

“Milletin desteği ile iktidara gelen Adnan Menderes’i darbeyle indirip darağacına gönderdiler”

Peki sonra ne oldu milletin desteği ile iktidara gelen Adnan Menderes’i darbeyle indirdiler bir de darağacına gönderdiler. 1950 seçimlerinin sonucunu yıllarca hazmedemediler. Adnan Menderes’e yönelik suçlamaların çoğunun arkasında İnönü vardı. Menderes ve iki arkadaşını darağacına gönderen zihniyet bunun sonraki siyasetçilere ibreti alem olmasını istiyordu. Menderesi idama götüren sebeplerden en önemlisi de ezanı eskiden olduğu gibi Arapça’ya çevirmekti. En acı olanı ise 27 Mayısı CHP 20 yıl boyunca milletle alay eder gibi ‘Hürriyet ve Demokrasi Bayramı’ olarak kutladı.

“Her bir kahramanımızı rahmetle anıyorum”

Bu vesile ile 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümünde, merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı rahmetle anıyorum. Bugünün Türkiye’si için canlarını veren her bir kahramanımızın mekanları cennet olsun”

Kaynak: h6medya 

17 0