ŞENGÜLOĞLU’NDAN MADEN RUHSATI AÇIKLAMASI

13 Temmuz 2024

AK Parti Düzce İl Başkanı Hasan Şengüloğlu , Akçakoca’da Maden Arama Ruhsatı ile ilgili çıkan yanlış söylemler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Arama ruhsatının taramadan ibaret olduğunu vurgulayan Şengüloğlu, “Ruhsat sahasında herhangi bir maden üretim faaliyetinde bulunulması mümkün değildir” dedi.

AK Parti İl Başkanı Hasan Şengüloğlu, Akçakoca’ya bağlı Kurukavak, Karatavuk ve Sarıyayla Köyleri ile Çilimli Kırkharman Köyü’nü içine alan bölgede Maden Arama Ruhsatı ile ilgili yanlış söylemlerden doğan bilgi kirliliği sebebiyle yazılı bir açıklama yaptı. Konuya açıklık getiren Şengüloğlu, Maden arama ruhsatının kesinlikle maden üretimi yapılmasına izin vermediğine dikkat çekti. Bilgi kirliliği ve kaygıları sona erdirmek için Bakanlığın açıklamasını paylaştı. 

ÜRETİM YOK, SADECE TARAMA VAR”

Ruhsat konusunun taramadan ibaret olduğunu kaydeden Şengüloğlu “Yaklaşık bir aydır Milletvekillerimizin yakından takip ettiği gerek Köy Muhtarlarımız gerekse aziz vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerimizde bu konuyla ilgili durumu anlatmış, kamuoyundaki bilgilerin yanlış bilgiler ve söylemler olduğunu aktarmıştık. 28 Mayıs 2024 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Ruhsatları Daire Başkanlığı'nın verdiği arama ruhsatı ismi geçen köylerimizde yapılacak bir taramadan ibaretir” dedi.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

İl Başkanı Şengüloğlu, kamuoyunda yer alan bilgi kirliliğini gidermek, vatandaşların kaygılarını sona erdirmek ve içlerini rahatlatmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile araya gelerek görüşmelerde bulunduklarını belirtti.  

Şengüloğlu Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamayı şöyle aktardı: 

“Köylerin kaldırılması gibi birçok yanlış bilginin yer aldığı ve yakından vakıf olup takip ettiğimiz bu konu hakkında ilgili yetkililer tarafından hazırlanan bilgi notunda şu ifadeler yer almaktadır.

Maden arama ruhsatı; belirli bir alanda maden arama faaliyetinde bulunulabilmesi için verilen bir yetki belgesi olup bu dönemde kesinlikle maden üretim faaliyeti yapılamaz.

Maden arama yöntemleri; prospeksiyon (yüzeysel gözlemler), haritalama, hava fotoğrafları, yüzeyden numune alınması, jeofizik yöntemler ve sondaj faaliyetlerinden oluşmaktadır. Maden arama ruhsatlarında ilk etapta ilgili sahalarda jeolojik prospeksiyon yapılıp, anomaliler belirlenerek efektif sondaj lokasyonları tespit edilmektedir.

Maden aramak için yapılan sondajlarda su ve bentonit (kil) kullanılmakta olup, çevre ve insan sağlığına zararlı herhangi bir kimyasal kullanılmamaktadır. Ayrıca bu faaliyetler topoğrafyayı değiştirecek nitelikte olmayıp tamamen yüzeysel faaliyetlerdir. Sahada sondaj faaliyetinde bulunulmak istenilmesi halinde sahanın mülkiyet türüne göre (orman/mera/tapulu arazi) gerekli izinlerin alınması zorunludur.

Kaynak: h6medya 

62 0