KAHVERENGİ KOKARCA KABUSU KENDİNİ UNUTTURMUYOR

16 Nisan 2024

Fındık üreticilerinin kabusu kahverengi kokarca böceği Gölyaka’da yüzünü gösterdi. Bu yıl üreticisinin yüzünü güldürmesi beklenen fındık, bu zararlı böcek ile mücadelesi yapılmazsa hüsrana uğratabilir.

Doğu Asya kökenli, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr ve istilacı yani birçok bitkiyle beslenen zararlı böcek kahverengi kokarca tehlikesi en çok fındık üreticilerinin gözünü korkutuyor.

Bölgemizin tarım alanındaki en önemli geçim kaynağı fındığın suyunu emerek kurutan en büyük zararlılarından olan kahverengi kokarca ile mücadele ülkemiz ve bölgemiz açısından büyük önem arz ediyor.

Uzun bir süredir il tarım ve orman müdürlükleri tarafından da mücadelesi konusunda üreticiye eğitimlerin verildiği kahverengi kokarca bu kez yüzünü Gölyaka’da gösterdi.

Özellikle ilaçlamalara dikkat edilmezse bu yıl üreticinin yüzünü güldürmesi beklenen fındık, hüsrana uğratabilir.

Öte yandan sadece fındık için tehlikeli olmayan kahverengi kokarca kivi, elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan konukçuları olup geniş konukçu ağı zararlının yaşam döngüsünü kolaylaştırarak mücadelesini zorlaştırıyor. Bu nedenle kahverengi kokarca zararlısına karşı tüm paydaşların katılımı ile seferberlik halinde topyekûn mücadele yapılması gerekmektedir.

Kaynak: h6medya 

11 0