KAFKAS ANITI TÖRENLE AÇILDI

17 Mart 2024

Uzunmustafa Mahallesi Sabiha Ulusoy Kütüphanesi bahçesinde inşa edilen Kafkas Anıtı düzenlenen törenle açıldı. Törene Kafkasya’dan çok sayıda konuk katılırken ortak söylem Anadolu topraklarının göçlerle yurt edinildiği ve geçmişte yaşanan acıların toplumsal hafızada kalıcı olması için daha çok sanat eseri icra edilmesi gerektiği oldu.

Uzunmustafa Mahallesi Sabiha Ulusoy Kütüphanesi bahçesinde inşa edilen Kafkas Anıtı rölyefi tamamlanarak düzenlenen törenle görücüye çıktı. 

Kafkas halklarının yoğun ilgi gösterdiği törene Düzce Valisi Selçuk Aslan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, KAFFED Başkanı İlhan Uluçay, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Levent Belin, Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı İlhan Kıymet ve Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende ilk olarak konuşan Ayşe Sezgin, Kafkas Anıtı rölyefinde yer alan figürlerin temsili hakkında bilgiler verirken İlhan Kıymet de Kafkas’larda yaşanan sürgün ve Anadolu’nun ana yurt edinilmesi konusunda konuşarak anıtta emeği geçenlere teşekkür etti.

“Farklı Çiçeklerin Aynı Toprakta Yetiştiği Düzce”

Törende konuşan Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce’deki sosyolojik çeşitliliğe dikkat çekerek, “Aslında Düzce farklı kültürlerin bir arada yaşadığı dünyaya örnek bir şehir. Farklı çiçeklerin aynı toprakta yaşamasının zenginleşerek çoğalmasının bir modeli. Dinamik, hoşgörülü olmasının arkasındaki sosyolojik unsurun bu olduğuna inanıyorum. Toplumsal hafızalarda acılar ve kahramanlıklar vardır. Bunlar anlamlı şekilde sanata dökülmezse unutulmaya mahkumdur. Bu eser geçmişin geleceğe aktarılması konusunda önemli rol üstlenecek. Kafkas Sürgününün 160. yılında bu anıt ile hafızalarımızda diri kalmasına vesile olsun. Emek verenlere, başkanımıza ve bu fikri oluşturan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış Sonrası İftarda Bir Araya Geldiler

Açılış sonrası Mutfak Sanatları Merkezi’nde bir araya gelen heyet, Kafkas Anıtı inşasında imkan ve olanakları seferber ederek eserin Düzce’ye ve Kafkas halklarına kazandırılmasını sağlayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ye plaket takdim ederek teşekkür etti.

Kaynak: h6medya 

30 0