FINDIKTA AKARLARLA MÜCADELE

29 Şubat 2024

Akçakoca Ziraat Odası ekiplerince köy köy gezilip fındık ve fındık akarlarıyla nasıl mücadele edileceği konusunda üreticilere bilgilendirmede bulunuldu.

Düzce’nin ve bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta bu yıl iyi verim alabilmek için mücadeleler sürüyor. 

Bu kapsamda Akçakoca Ziraat Odası başkanlığında ekipler ilçede bulunan köyleri gezerek üreticileri bilgilendiriyor.

Son olarak Dadalı Köyü’ne giden ekipler, fındık bahçesinde incelemelerde bulunup bahçede tespit ettikleri sorunlar hakkında fikirler verdi.

Akçakoca Ziraat Odası tarafından sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda fındık ağaçlarının nasıl korunacağı şu şekilde anlatıldı;

“Fındık ağaçlarının etrafında kurumuş meyve ağaçlarında ökse otu bulunuyorsa bu kuruyan ağaçlar mümkünse ökse otları meyve oluşturmadan önce mutlaka kesilip imha edilmelidir. Bu dönemde mutlaka kozalak akarları ile mekanik olarak (elle toplanma yöntemiyle) mücadele edilmeli.”

Fındık ağaçlarına ciddi zarar veren kozalak akarlarına karşı nasıl mücadele edileceği ise şu şekilde belirtildi; 

“Kozalak akarı zararının yoğun olduğu bahçelerde, meyve gözlerinin çotanağa dönüşmemesi sebebiyle ciddi verim kayıpları görülür. Kozalak akarının zarar verdiği karanfiller direkt olarak tane kaybıdır. Fındıkta mayıs böceğine yuva oluşturabilecek kurumuş ağaç kökleri ve budama artıkları mutlaka bahçeden uzaklaştırılmalı.”

Son olarak bahçelerde ot ilacının kullanılması biyo çeşitliliğin ölmesine sebep verdiği belirtilirken üreticileri mecbur kalmadıkça ot ilacı kullanılmaması yönünde uyarıda bulunuldu.

Kaynak: h6medya 

45 0