FINDIK BU YIL ERKEN UYANDI

10 Şubat 2024

Fındık bu yıl tehlikede! Alınan verilere göre hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyir etmesi nedeniyle 2 bin saat uyuması gereken fındık bu yıl erken uyandı. Şimdiden püsküllenen fındık önümüzdeki aylarda yaşanabilecek kar yağışı ve don olayları nedeniyle yanabilir. Uzmanlar, üreticinin bu durumdan etkilenmemesi ve mağduriyetlerinin karşılanabilmesi için TARSİM sigortalarını yaptırması gerektiğinin önemine dikkat çekiyor.

Ülkemizin en büyük, iç ithalatı olmadan ihracatı yapılan fındık meyvesi, bu yıl uyuma süresini tamamlayamadı. Yılda 2 bin saat yani 90 gün uyuması gereken fındık bu yıl enerjisini toplayamadı.

O yıl yüzde 80 rekolte kaybı yaşandı

2004’de alınan verilere göre fındık, bu aylarda Doğu ve Batı Karadeniz’deki gecelik hava sıcaklığı ortalaması 5 derecenin üzerinde olmasından dolayı kendini baharda sandı ve erken uyandı. Yine o yıl mart ve nisan aylarında karın yapması ve hava sıcaklığı -5 dereceleri görmesi nedeniyle meydana gelen don olayından dolayı fındık yandı ve rekoltede yüzde 80 kayıp yaşandı.

Bu yıl da aynısı olabilir

Bu yıl ocak ayında da hava sıcaklıkları 2004’de görülenden farklı değil. Gecede ölçülen sıcaklık 5 derecelerde seyir ediyor. Bu da fındık meyvesi için büyük bir tehlikenin kapıda olduğu ve üreticilerin gerekli önlemleri alması gerektiği gerçeği de gözler önüne seriliyor.

Tarım sigortanızı yaptırın!

Olası bir don olayı ile fındığın yanmasından kaynaklı rekolte kaybından dolayı yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi için alınabilecek önlemlerin başında tarım sigortaları geliyor. Geçimini fındıktan sağlayan çiftçinin, fındığın yanması halinde en az şekilde etkilenmesi için TARSİM sigortalarını yaptırması gerektiğine dikkat çekiliyor.

 

Kaynak: h6medya

 

 

 

66 0