FINDIĞIN GELECEĞİ İLE OYNAYABİLİR!

12 Şubat 2024

Bu yıl popülasyonunda artış görülen “kahverengi kokarca” fındık üreticilerini kara kara düşündürmeye başladı. Fındığın geleceği ile oynayan bu zararlı ile mücadele kapsamında üreticinin bir an önce bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise bu kapsamdaki çalışmalarına başladı.

Bitkisel ürünlerde ekonomik zarara neden olan son derece istilacı bir tür “Kahverengi Kokarca Böceği”nin bu yıl popülasyonunun artması fındık üreticilerini endişelendirmeye başladı.

Yeşil kokarcanın bir türü olan ve anavatanı Latin Amerika olan kahverengi kokarca ülkemize Gürcistan üzerinden önce Doğu Karadeniz’e girdi ardından Batı Karadeniz’e geldi.

Geçtiğimiz yıl mücadelesine başlanan bu zararlı, zaten yaşanması öngörülen don olayları nedeniyle rekolte kaybı yaşanması beklenen fındık meyvesini, bu yıl popülasyonunun artış göstermesi üzerine üreticisini kara kara düşündürmeye başladı. 

Kahverengi kokarca yani vampir böceğin, sadece fındık meyvesine değil, tüm meyve ve sebzelere de zarar verdiği biliniyor. 

Bu kadar tehlikeli olmasının sebebinin çok hızlı uçtuğu bilinen zararlı ile Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün mücadeleye başlamasının yanı sıra tüm kamu kuruluşları ile üreticinin bilinçlendirilmesi ve mücadeleye davet edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Kaynak: h6medya

51 0