3 Nisan 2024
Düzce Meslek Yüksekokulu’nda başlatılan karton bardak kullanımının azaltılmasına yönelik farkındalık ve teşvik mekanizması uygulamasının ardından, Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu tarafından Orman Fakültesi’nde de “Karton Bardak Olmasa da Olur” uygulaması ile önemli bir adım atıldı.
Karton bardak üretimi için her yıl 500 bin ağaç kesilmekte olup üretim teknolojisi açısından hem insan sağlığına zarar vermekte hem de geri kazanımı mümkün olmamaktadır.
Bu kapsamda Düzce Meslek Yüksekokulu’nda başlatılan karton bardak kullanımının azaltılmasına yönelik farkındalık ve teşvik mekanizması uygulamasının ardından, Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu tarafından Orman Fakültesi’nde de “Karton Bardak Olmasa da Olur” uygulaması başlatıldı.
Türkiye’de yıllık olarak yaklaşık 2 milyar karton bardak tüketiliyor. Karton bardakların üretimi için kesilen ağaçlar, geri dönüşümündeki çevresel sorunlar ve bu bardakların sağlık üzerinde olumsuz etkileri düşünüldüğünde sürdürülebilir çözüm önerilerine ihtiyaç olduğu anlaşılıyor. Bu sorunlara bir çözüm önerisi olarak geliştirilen uygulama ile Düzce Üniversitesi öğrencileri, kendi bardaklarını, kupalarını veya termoslarını getirdiklerinde sıcak içeceklerini indirimli olarak alabilme imkanına sahip oluyor.
Öte yandan kullandıkları karton bardağı tekrar kullanan öğrenciler bu indirimden faydalanabiliyor. Karton bardak kullanımının azaltılmasına yönelik bu adımların Düzce Üniversitesi’nin tüm kantin ve kafelerinde uygulanmasının, atık miktarının azaltılmasında ve çevresel duyarlılığın artarak toplumsal bilincin oluşumunda etkili olmasına örnek teşkil edeceği düşünülüyor.
Kaynak: h6medya